torsdag 16. februar 2017


Medlemsmøte 15. februar 2017
Denne kvelden var det en av våre egne som stod for underholdningen. Anders Lundberg er en meget erfaren og habil naturfotograf. Under tittelen: Tett på. Med kamera i naturen uten å forstyrre tok han oss med på en reise først og fremst her til lands, men også til fjernere himmelstrøk. Han fortalte om måten han jobbet på og om etikken bak bildene. Hensynet til naturen kommer alltid først.
Vi fikk være med til hans andre hjem, Filefjell, der vi fikk se fugler, dyr og planter i sitt rette miljø. Anders bruker mye stativ og har 24 – 70 mm som sitt favorittobjektiv. Selvfølgelig er det situasjoner som krever litt kraftigere skyts, objektiv på forskjellige trinn opp til 500 mm.

Som den eksperten han er, viste han oss sjeldne planter som vi knapt har hørt om. Skredmjelt var en art som kun vokser tre steder i verden. Ett av stedene er i vårt eget land, nemlig Ryfylke. Slimsopp eller safranullkule er en annen sjeldenhet som er en mellomting av planter og dyr. De millimeter små kulene hadde han fotografert på Stord.

Når han fotograferer landskap, er han opptatt av linjer og former. Han presenterte elver med lang lukkertid, nøytralt gråfilter og stativ. Hele tiden understreket han betydningen av lyset. Vi fikk også se bilder fra lokallagets fellesturer til Runde med fugler, Øygarden med bl.a. oter og Dovre med selvfølgelig gode moskusbilder. 

Vi ble med til Svalbard hvor vi fikk se reinsdyr, polarrev, isbjørn og hvalross for å nevne noe. Hans siste prosjekt var Yellowstone Nasjonalpark der han viste oss blant annet oter, hjort, trompetsvaner, rev og bison. Alt i alt en flott kveld med stor spennvidde og svært gode og interessante bilder for de 22 fremmøtte Dette kan du Anders.

 

Oddmund Lunde

Foto: Anders Lundberg.

onsdag 15. februar 2017

Vellykket tur til Osterøy

Søndag 12. februar gikk turen til Osterøy. Vi hadde ventet på islagte vann slik at fugler som sangsvane, fossekall o.a. ville samle seg de få stedene det var åpent. Vi var åtte stykker som møttes ved Loneelva i fint, tørt vintervær. Det var både sangsvaner og fossekall i området, så vi hadde flust med spennende motiver. Stemningen var som vanlig veldig god, og praten gikk livlig mellom fotoøktene. Mot slutten av dagen tok vi turen innom Haus, og der var det toppender i fint ettermiddagslys. Det satte en fin spiss på en ellers flott fotodag.
Fossekall. Foto: Anders Lundberg.

Toppand. Foto: Jan Helge Fosså.

fredag 10. februar 2017

Loneelva på søndag, 14. februar 

I tråd med programmet har vi planlagt en tur til Loneelva på Osterøy, og det blir nå på søndag. Innkallingen kommer på kort varsel, det var planlagt. Vi har ventet på islagte vann, og nå ser det ut til å være tilfelle. Når vann og tjern fryser til, samles fuglene der det er åpent, som i Loneelva. Vi håper på fossekall, sangsvane, gråhegre og ev. andre, men det er selvsagt ingen garanti for noen av dem.
Oppmøte i krysset Gjerstadvegen-Revheimsvegen kl 12 på søndag. Vi kjører med biler, men avtal gjerne kjøring med hverandre så det ikke blir for mange biler, det er begrenset med parkeringsplass.
Anbefalt utstyr er en tele og et stativ. Vi kan også fotografere fra bilen, særlig er det aktuelt om vi ser hegre.
Vi har også en plan B. Om det er lite fugl i Loneelva, drar vi til Åsane for å sjekke Haukåsvatnet, der har det vært sangsvaner de siste dagene.

mandag 6. februar 2017

Tett på

Onsdag 15. februar er det igjen møte i Biofoto Hordaland. Denne gangen er det Anders Lundberg som viser bilder. Presentasjonen er kalt "Tett på" og målet med fotograferingen er å komme nær innpå naturen uten å forstyrre, slik at fuglen eller det vi fotograferer sitter på samme sted når vi trekker oss tilbake. Fotografen illustrerer med bilder fra nærmiljøet og noen fra fjernere strøk. Perspektivet er makro med og uten blits, landskap og vann med og uten gråfilter, og tele med og uten stativ. Vi får et innblikk i plantenes liv og tilpasning til klima og miljø, nattsommerfuglenes skjulte liv, fuglenes aktiviteter og pattedyrenes strev for å overleve. Bildene er tatt med og uten skjul, og noen med sensorutløser mens fotografen sov! Det blir nærmøter med fjellryper og boltit, stortrappe og blåråke, hubro, snøugle og isbjørn. Det blir også noen smakebiter fra besøket til Yellowstone i januar.


Møtet holdes som vanlig i Fosswinckelsgt. 6 i Bergen, og det starter kl 18. Ta gjerne med venner og bekjente, møtet er åpen for alle.