onsdag 29. april 2015

Fotografer og padder i regnvær


Helga 24-26. april arrangerte Biofoto Hordaland tur til Neshalvøya i Kvam. Det regnet jevnt og trutt fra ende til slutt, men lot vi oss stoppe for det? Neida, lang i fra! Innkvarteringen i Nestunet var helt topp. Vi bodde i to hus og en hytte, med felles måltider i ett av dem. De fleste kjente ikke hverandre svært godt fra før, men i løpet av helga ble vi en sammensveiset gjeng. Praten gikk livlig rundt spisebordet før og etter uteøktene med fotografering, og stemningen var på topp. En av deltagerne oppsummerte det slik etter turen:

"Dette synes jeg var en veldig fin tur selv om værgudene ikke akkurat var på vår side. Det var veldig lærerikt og inspirerende og ikke minst veldig kjekt sosialt. Dette var en fin gjeng å dra på tur med og bli bedre kjent med. Jeg er klar for neste tur!"

De som var med gav uttrykk for at dette måtte gjentas neste år. Derfor har vi allerede lagt inn bestilling for neste års tur til Nes samme helg, da paddene er mest tallrike.

Nesvatnet er en av de mest tallrike padde-forekomstene i Norge. Noen dager før vi kom, ble det talt 3350 padder i vatnet. Foto: Sveinung Sigbjørnsen.

 Noen hadde tatt med dykkerdrakt, og da gjorde det ingenting at det regnet! Foto: Sveinung Sigbjørnsen.

 Noen med tørrdrakt, noen med vadere. Gøy var det uansett! Foto: Liv-Randi Lind.

 Det gjelder om å komme tett på for å få gode paddebilder. Lars til venstre tok stillbilder, Oddmund til høyre filmet. Foto: Liv-Randi Lind.

 Noen var på land, noen var i vann. Nummer tre fra høyre er Sverre Krüger fra NRK, som gjorde opptak til programserien "Levende landskap". Programmet fra Nes er planlagt sendt i begynnelsen av juni. Foto: Liv-Randi Lind.

 Det var stor aktivitet på paddene og paringen var godt i gang. Her har vi tre par i synkronparing! Foto: Per Ivar Bruvik.

Noen av paddene koste seg på bunnen av Nesvatnet. Foto: Anders Lundberg.

 Vi hadde med lysfelle for fangst og fotografering av nattsvermere. Nes er kjent som en rik nattsvermerlokalitet, men det regnet for mye og det var for kaldt til at de var framme. Foto: Oddmund Lunde.

Forlegger Svein Nord var på besøk for å presentere boka om Neshalvøya og andre utgivelser. Foto: Oddmund Lunde.

søndag 26. april 2015

Paddetur til Nes


Helga 24-26. april hadde Biofoto Hordaland fototur til Nes i Kvam i Hardanger. Hovedattraksjonen var paddene i Nesvatnet. En telling tidligere i uka viste 3300 padder. Stedet har også sitt eget paddeskilt. Bilder fra turen kommer etter hvert.

torsdag 9. april 2015

Imponerende fra Torbjørn Martinsen
Onsdag 8. april hadde vi besøk av naturfotografen Torbjørn Martinsen. Han trollbandt sitt publikum! Han snakket ingenting om sine tidligere meritter (Norgesmester i naturfoto osv.), men bildene hans talte for seg. Her var det bilder av fossekall i sitt rette element, og de fire store var rikelig representert, både gaupe, jerv, ulv og bjørn. Noen av gaupebildene hadde han tatt fra egen bolig i Svartskog i Oppegård, like sør for Oslo. Snakk om kortreist foto! Fantastiske bilder av gaupe i kupert, storsteinet furuskog. Norsk natur på sitt beste, fotografert av en som vet hvordan gode naturbilder skapes. 
Rødrev var også avbildet på utmerkede måter, og bildene av et revepar under parring vil nok huskes lenge, ikke minst dansen de hadde etter hyrdestunden. Vi fikk også se mange flotte bilder av elg, elg i solnedgang til og med! Bilder av elg og rådyr har vi alle sett, men Torbjørns motlysbilder av elg og rådyr skilte seg ut på en spennende måte. Et prosjekt med haukugle hadde også gitt spennende bilder. Disse bildene var tatt i samarbeid med Bård Næss og Guttorm Næss, en trio som også er kjent fra NRK TV. Haukugla ble matet med daude mus, og de tre innledet etter hvert et tett samarbeid med haukugla! Det ble mange spennende fluktbilder. En annen ugle Torbjørn har jobbet med er lappugla. Han fortalte at den ofte er ganske tillitsfull, og den kan la folk komme tett innpå uten at den synes å sjeneres av det. Bildene av tiur og orrfugl på leik var også spennende. Ekstra artig var parringen mellom røy og orrhane. Vi fikk også se avkommet, som kalles raklehøns.

Torbjørn tar eminente stillbilder, men har han er også en ivrig bruker av video. Vi fikk se mange utrolig fine videosnutter, av bjørn, ulv, gaupe, haukugle, orrfugl og mye mer. Noe av dette har tidligere vært vist på NRK. Vi hadde ingen ting imot å se det igjen! Til filmene var det også lyd. Ropene til gaupa gjorde bildene og filmene bare enda bedre. Noen av videosnuttene var akkompagnert av velvalgt musikk. Terje Rypdals gitar gikk fint til Torbjørns bilder av fossen i Kverrviljuvet, velkjent fra Mikkjel Fønhus sine bøker. Palle Mikkelborgs trompet gikk også veldig fint til noen av bildene. Musikken lå fint i bakgrunnen, uten å ta livet av filmene og bildene.

Noen skulle rekke toget, og vi måtte slutte i ti-tida. Det var altfor tidlig, vi skulle gjerne sett mer. Heldigvis fikk vi i tillegg til bildene med oss mange gode tips om hvordan man kommer tett på, og hva som skal til for å få «det lille ekstra» i bildene. Torbjørn Martinsen gav oss en opplevelse vi vil huske lenge. Godt vi har Biofoto som gjør det mulig å ha slike møter og få slike opplevelser!

Torbjørn viste bilder av gaupe og andre dyr fra norsk natur. Foto: Oddmund Lunde.